FOCUS ON.OFF

SENSES on

triggers off

Het leven van nu is niet meer te vergelijken met vroeger. Waar het vroeger (echt vroeger) ging om overleven, zorgen voor voldoende eten en een dak boven je hoofd zijn het nu de vele triggers en prikkels die ons de das om kunnen doen. 125.000 prikkels per dag, krijgen we voor onze kiezen. Klanten die iets van ons verwachten, werkgevers die resultaat willen zien, collega’s die onze hulp vragen, een mailbox die dagelijks volstroomt en telefoontjes tussendoor.

Continue worden we getriggerd. Dit zorgt ervoor dat we altijd ON staan; Herkenbaar?

Eenmaal thuis gaat het feestje verder. Daar wacht een partner of gezin op je, waar je (meestal) graag voor zorgt. Een beetje gezond eten en zo’n drie keer per week sporten probeer je erin te houden. Want dat vind je belangrijk. Waar mogelijk probeer je iets te doen aan zelfontwikkeling. Mediteren of een boek lezen. Maar waar is tussen al deze moetjes, de echte ontspanning gebleven?

 Af en toe lukt het je een dagje te ontsnappen aan alle drukte, lekker het buitenleven in. Je weet inmiddels hoe belangrijk die balans is. Maar ook dan wordt je aandacht nog onbewust naar je telefoon getrokken. Vrienden die iets met je willen afspreken, even snel iets op stories plaatsen, mails van klanten die je even snel checkt of de school van je kind die wil weten wanneer ze op je hulp kunnen rekenen.

De Millennial generatie en alle generaties daarna (vanaf 1980) zijn in vrijheid opgegroeid, zonder oorlog. Echte armoede hebben we niet gekend.

Er was altijd eten thuis, je kreeg zakgeld en tijdens je pubertijd zelfs kledinggeld. Je ouders gunde je iedere opleiding en je mocht iedere sport uitproberen als je dat wilde. Maar door al die keuzevrijheid, ben je verdwaald geraakt in alle mogelijkheden. In een wereld met zoveel keus hebben we onhaalbare bewijsdrang voor onszelf gecreëerd. We vergelijken onbewust met mensen die we volgen op socials. Dat leek leuk in het begin, maar inmiddels voelen we vaker afgunst dan enthousiasme. Burn-out of overspannenheid zijn voor onze generaties bekende termen. Inmiddels weten we te overleven in een wereld waar triggers ons om de oren vliegen.

Zo’n 125 duizend prikkels per dag krijgen we er voor onze kiezen. Alleen aan reclameprikkels zijn dat er al zo’n 6.000.

 Je kent de waarde van een dagje offline gaan. Telefoon weg, geen beeldschermen en echt even aandacht voor jezelf. Terug naar vroeger, daar verlang je soms wel eens naar. Lekker op de SMS, of helemaal geen telefoon. Opgaan in het moment in plaats van in je hoofd op 100 plekken tegelijk zijn.

 Was er maar zo’n plek, waar je naar toe kon gaan waar dit allemaal nog normaal was… 

Scroll naar boven

Vraag hier een offerte aan